Vad är ost?

Ost

Ost är en produkt som folk traditionellt tillverkar av mjölk. I tillverkningsprocessen använder man  enzymer och mjölksyrebakterier.

Vad innehåller ost? Nästan alla typer av ostar som man känner till har ett högt proteininnehåll - upp till 25% till 60% per 100 g av produkten. Proteiner från ost absorberas snabbare och bättre av människokroppen än de som finns i mjölk. Är ost näringsrik? Inte bara för sin goda smak utan även för att den innehåller så mycket näring: protein, kalcium, vitamin B12, vitamin B2, fosfor och zink.

Dessa ämnen är ansvariga för att nerv- och kardiovaskulära system fungerar fullt, motståndskraften mot immunitet mot virus och bakterier.

 Hårdost

 

Varifrån kommer osten?

Ostens historia, det finns inga bevis på exakt varifrån osten kommer. 

Troligtvis upptäcktes det genom att observera mjölkstoppning i värmen. 

Man har hittat krukor och urnor med bilder på vad man tror föreställer ystande personer så gamla som 6000 år f.Kristus. Det tidigaste exakta beviset på osttillverkning kommer från Polen från år 5500 f.Kr. Från början tror forskare att ost helt enkelt var ett sätt att bevara mjölk, genom att salta och pressa mjölk som började surna. När man sen lagrade den pressade mjölken i får och komagar och insåg att ostmassan fick bättre form och smak, började man även lägga till löpe i tillverkningen.

Även i Egypten har man hittat bevis på osttillverkning, i  gravristningar och målningar från 2000 år f.Kr. 

Och även de gamla grekerna gillade ost. Enligt den grekiska mytologin var en gud som uppfann osten, vilket vi idag kanske inte helt håller med om. 

Osttillverkningen kan ha varit känd i Europa redan från den grekiska mytologin, men blev mer sofistikerad och ansedd som en marknadsvara under Romarriket. I Rom köpte adelsmännen gärna in ostar från andra länder för att bjuda sina gäster på, och imponera dem  med sin raffinerade smak.

 

Sardisk fårost: Vilka egenskaper?

I Sardinien har man utvecklat sin egen fårost "pecorino", en hårdost som har en typisk och tydlig smak som kommer från den gräddiga och kryddiga  mjölken. Mjölken från Sardinien är unik. Smaken ligger i olika faktorer.   Fårar i Sardinien är för det mesta vilda och beter fria på åkrar.

Mjölkens egenskaper varierar mycket i förhållande till betesmarkerna, från deras läge.
En betesmark nära havet kännetecknas av havets smaker som förvärvas av de växter som saltet och vindarna formar.

Bergsmjölk är mycket kryddad med myrten, mastixbuske, timjan och helichrysum.
Den olika exponeringen för vindarna, höjden från havsnivån, markens egenskaper ger samma växter olika egenskaper och smaker.  För att Sardinien är ett oförorenat och gammalt land, som en kontinent av unika smaker och exklusiva fårostar

 

 

Men hur framställs Pecorino Sardo? 

Självklart vill familjen bevara sin hemliga ostkonst.  Men hemligheten av Pecorino Sardo ligger i de varierande och unika egenskaper som mjölken i Sardinien har i förhållande med betet . Naturligtvis kan man inte glömma  den kärlek som ligger   bakom ostens tillverkning steg efter steg. En metodisk kärlek  från början där mjölk samlas in. Sedan värmen man mjölken, man lägger löpet i och skapas ostmassan för att färdiglagras. Allt med en hög kvalitet. Varje ost är unik.

Varför är tillverkning av Pecorino så stor i Sardinien?

Att tillverkning av Pecorino ost är så stor på Sardinien berör på att  det finns nämligen fyra gången  så många får som människor där.

 

 Fårost-Pecorino

 

Vilka recept gör man med ost?

Man kan göra olika recept med ost, från ost pasta till lasagne med fyra ost, 

friterad ost och ost sallad. Man kan använda olika sorter ostar i kräm för att göra goda förrätter eller äta ost med bröd.

 

Vilka kakor gör man med ost?

 Det finns även olika kakor  med ost.

Pardulas eller pardule är kakor  gjorda med fårricotta, saffran och citronskal, inneslutna i ett knaprigt bakverk gjord på durumvetegryn som är typisk för den sardiska traditionen. 

Seadas med Ost och honung, en raffinerad kombination som avslöjar hemligheten bakom framgången med ett gammalt sardiskt recept: seadas, de berömda friterade sötsakerna gjorda med ett bakverk som innehåller ett mjukt och välsmakande hjärta av ost.

En fyllning som hedrar de typiska smakerna på ön, med sin fräscha pecorino med en syrlig smak som passar perfekt till citronskalet, vilket ger den där fräscha touchen som utmärker denna dessert. Det här receptet korsar hela Sardinien och tar då och då olika namn: sevada, sabada, casgiulata, seadas, sebada, seatta.

En mängd olika namn som tros härröra från ordet seu som på sardiska indikerar animaliskt fett, vilket fortfarande används idag i blandningen av dessa läckra bitar. Som tradition serveras seadas varma garnerade med lokal honung, kastanjehonung, en typ av honung med mörk färg och en stark, lite bitter smak. Mellan sött och salt innehåller seadas en upplevelse av unika aromer, dofter och smaker.

 

Hur framställs river ost?

När man river ost i rivjärnet så uppstår det en friktion som gör det svårare att riva osten.

För att underlätta det  kan man  använda matlagningsspray. Har du inte det hemma så kan du smälta lite smör och pensla in rivjärnet med.

 

Vilken ost lägger man i pizzan?

Godast är färsk ost som pecorino ost, lagrad pecorino ost i lag.   Riv isär eller skär i skivor. Det finns också färdigriven mozzarella som är bättre än vanlig pizzaost.

Man kan välja även mozzarella. buffel mozzarella eller man kan använda olika ostar som gorgonzola, semilagrad fårost och getost.